Δραστηριότητες

Γίνε μέρος της Ψαριανής καθημερινότητας

Γίνε το βοηθητικό πλήρωμα στο ψάρεμα, πάρε μάθημα τοπικής Ιστορίας με περιήγηση στον οικισμό, σε κάποιες από τις πολλές εναλλακτικές επιλογές του επισκέπτη.

Οργανωμένες εναλλακτικές εμπειρίες τουρισμού δεν παρέχονται ακόμα στα Ψαρά. Ωστόσο η καθημερινότητα των κατοίκων και το αμόλυντο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον προσφέρονται για το σχεδιασμό ατομικών εναλλακτικών δράσεων για τους λάτρεις του είδους. Απαραίτητη προϋπόθεση η σύντομη αφομοίωση με το ντόπιο πληθυσμό.

Η σχέση εμπιστοσύνης με τους Ψαριανούς τους μετατρέπει αυτόματα σε οικειοθελείς οδηγούς σε αξέχαστες εναλλακτικές εμπειρίες. Θα σας υποδείξουν τα μονοπάτια, θα σας ανεβάσουν στη βάρκα τους, θα σας μεταδώσουν τα επαγγελματικά μυστικά τους.

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι λάτρεις της ελεύθερης αλλά και της οργανωμένης πεζοπορίας θα μαγευτούν από τα απίστευτου φυσικού κάλους και ομορφιάς μονοπάτια και από τις μοναδικές εναλλαγές τοπίων. Οι διαδρομές έχουν διάρκεια 2-3 ωρών και μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με επισκέψεις σε αξιόλογα μνημεία και σημεία του νησιού. Στον Αρχαιολογικό χώρο του Αρχοντικίου, στον Φάρο Κοκκινόπουλο Ψαρών, στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από την Σπηλιά στο εξωκλήσι της Αγίας Κιουράς.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ

Η περιήγηση στον Οικισμό αποτελεί αυτοτελές μάθημα ιστορίας για τον επισκέπτη. Από τη Μαύρη Ράχη ή Παλαιό κάστρο στην κατοικία του Κωνσταντίνου Κανάρη, στα Σπιτάλια, στο Κτίριο της Βουλής , στην εκκλησία του Αγίου Νικόλα, στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως Σωτήρα και από εκεί στα σπίτια των Καπεταναίων. Η βόλτα μπορεί να γίνει και με ποδήλατα.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ

Μία από τις συναρπαστικότερες αποδράσεις που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης των Ψαρών είναι η περιήγηση με σκάφος στα Αντίψαρα και μπάνιο στην καταπληκτική παραλία της Ψιλής Άμμου, μία από τις πέντε καλύτερες παραλίες στο Β. Αιγαίο και στη Μεσόγειο, η οποία ανήκει στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία σε έναν τόπο που δεν υπάρχει ίχνος ανθρώπινης παρέμβασης.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ελεύθερες καταδύσεις, υποθαλάσσιο και ελεύθερο ψάρεμα για ερασιτέχνες αλιείς είναι δραστηριότητες που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει καθημερινά στα μαγευτικά Ψαρά. Παράλληλα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να «εκπαιδευτεί» στο ψάρεμα αστακών, καλαμαριών, χταποδιών αλλά και να μάθει τεχνικές αλιείας με δίκτυα, παραγάδι. Πετονιά και πυροφάνι. Αφού «ψαρέψετε» τα ψάρια σας και τα θαλασσινά σας, εν συνεχεία θα έχετε τη δυνατότητα να τα γευτείτε εν πλω συνοδεία ούζου και μπύρας.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Στα Ψαρά ο αγροτουρισμός συνδέεται με την ευκαιρία παρατήρησης της διαδικασίας μελισσοκομίας από τους τοπικούς παραγωγούς του φημισμένου θυμαρίσιου μελιού.

πηγή: Τουριστικός οδηγός Ψαρών - politischios.grmade with in Chios