Ξέρει καλύτερα η Νταϊάνα

Χρήσιμες συμβουλές για τα must αξιοθέατα των Ψαρών από την τουριστική πράκτορα του νησιού Νταϊάνα Κατακουζηνού.

Το «πέτρινο καράβι» του Βορειοανατολικού Αιγαίου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 44 ναυτικών μιλιών από το κεντρικό λιμάνι της Χίου και αποτελεί επίγειο παράδεισο για όσους αναζητούν ηρεμία, χαλάρωση και… πολύ ψάρι, αμέτρητους αστακούς και παρθένες παραλίες.

Οι όμορφες εικόνες που αντικρίζεις και κυρίως οι καλόκαρδοι κάτοικοι, απόγονοι των ηρώων της Επανάστασης του '21, μιλούν με περηφάνια και συγκίνηση για τους αγώνες των προγόνων τους και τα δεινά που πέρασε το νησί τους. Σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Ελλάδας.

Στην καταστροφή του νησιού, το 1824, η πόλη των Ψαρών κάηκε. Λιγοστά ιστορικά μνημεία αποτυπώνουν πια την αίγλη της εποχής.

ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - Η Εκκλησία που προσκύνησε ο Κανάρης πριν ξεκινήσει για το μεγάλο του κατόρθωμα άρχισε να κτίζεται από το 1785. Τα αφιερώματα μεγάλης αξίας, όπως και τα ιερά σκεύη που είχε δωρίσει ο Ι. Βαρβάκης, λεηλατήθηκαν. Διασώζεται μόνο το Ιερό Ευαγγέλιο. Ο Ναός καταστράφηκε το 1824 και ανακαινίστηκε το 1863, όταν άρχισαν οι Ψαριανοί να επιστρέφουν στο νησί τους.

ΜΑΥΡΗ ΡΑΧΗ - Περπατώντας την θα συναντήσει κανείς τμήματα από τα διασωζόμενα τείχη. Στη θέση ενός βράχου βρισκόταν η πυριτιδαποθήκη. Ένα λιτό μνημείο προς τιμήν των 120 υπερασπιστών του νησιού θα θυμίζει πάντα την απόφαση τους να ανατιναχτούν παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ - Μνημείο στο χώρο του σπιτιού του μεγαλύτερου πυρπολητή της Επανάστασης του 1821 και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδος.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ - Χτίστηκε το 1780 και περιλαμβάνει εκθετήριο παλαιών αντικειμένων και αξιόλογη βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα και ιερατικά κείμενα.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΙ - Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος Μυκηναϊκού οικισμού και νεκροταφείο στη θέση Αρχοντίκι.

ΚΟΝΑΚΙ - Προεπαναστατικό, παραδοσιακό κτίριο, ιδιοκτησία του Ναυάρχου Ψαρών Νικολή Αποστόλη. Έχει κτισθεί το 1810 από λαξευμένο πωρόλιθο. Τα προεπαναστατικά χρόνια από το 1810 έως και την καταστροφή των Ψαρών χρησιμοποιήθηκε ως Ναυτικό Επιμελητήριο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τούρκικης κατοχής οι Τούρκοι το αξιοποίησαν ως Διοικητήριο (Κονάκι). Μετά την απελευθέρωση των Ψαρών, το 1912 έως και το 1928, φιλοξένησε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο.

ΜΠΟΥΡΖΙ - Παλαιό πυροβολείο όπου δεσπόζει η προτομή του Παπανικολή.

ΣΠΙΤΑΛΙΑ - Το προεπαναστατικό λοιμοκαθαρτήριο.

ΦΑΡΟΣ - Φωτίζει το πέρασμα ανάμεσα στη Χίο και τα Ψαρά. Εκεί υπάρχει και μια βοτσαλωτή παραλία καθώς και μια από τις παλιότερες εκκλησίες του νησιού ο Αϊ Γιώργης.

INFO: psara travel Τηλ:2274061351 | contact@psaratravel.gr

 

 

πηγή: Τουριστικός οδηγός Ψαρών - politischios.gr

 made with in Chios