Αρχαιολογικό μνημείο

Αρχοντίκι: Απόδειξη Ψαριανής Ευμάρειας των Μυκηναϊκών Χρόνων

Στους τάφους έχουν βρεθεί αγγεία, κυρίως πιθάρια για λάδι και κρασί, χάλκινα ξίφη, πήλινα κτερίσματα της μυκηναϊκής κεραμικής, πήλινα εδώλια και χρυσά κοσμήματα.

Στο Αρχοντίκι βρίσκονται τα λείψανα οργανωμένης και εύρωστης οικιστικής εγκατάστασης των Μυκηναϊκών χρόνων (13ος-12ος αι. π.Χ.), με κύρια δραστηριότητα το εμπόριο. Η ποιότητα και ο αριθμός των ευρημάτων μαρτυρούν την ευμάρεια των κατοίκων.

Στους τάφους έχουν βρεθεί αγγεία, κυρίως πιθάρια για λάδι και κρασί, χάλκινα ξίφη, τα οποία παρά το πέρασμα των χρόνων διατηρούν την ακεραιότητά τους, πήλινα κτερίσματα της μυκηναϊκής κεραμικής, πήλινα εδώλια και χρυσά κοσμήματα, όλα δείγματα μιας εύρωστης πόλης. Οι τάφοι είναι προσανατολισμένοι στον άξονα βορρά-νότου και ο αριθμός τους σήμερα ξεπερνά τους 140.

Είναι γνωστό πως οι Μυκηναίοι, στηριγμένοι στη μινωική παράδοση, γνώριζαν πολύ καλά τη χρυσοχοΐα και κατασκεύασαν κοσμήματα με δεξιοτεχνία και καλλιτεχνική ευαισθησία. Στη μυκηναϊκή νεκρόπολη βρέθηκαν και σφραγιδόλιθοι με ποικίλες εικονιστικές παραστάσεις που απεικονίζουν τη δράση των ανθρώπων, τις θρησκευτικές τους αντιλήψεις και τα ήθη τους. Οι σφραγιδόλιθοι, παρότι θεωρήθηκαν αντικείμενα συλλεκτικής ενασχόλησης, είχαν σκοπό τη σφράγιση και συνδέονται με το διοικητικό έλεγχο αντικειμένων και προϊόντων στο πλαίσιο του εμπορίου.

Στο ανατολικό τμήμα της νεκρόπολης αποκαλύφθηκε αποθέτης της Αρχαϊκής περιόδου, που τεκμηριώνει τη συνέχεια της ζωής και της χρήσης του χώρου και μετά την καταστροφή του οικισμού. Στο πλαίσιο της λατρείας ενός ήρωα που ήταν ενταφιασμένος σε παρακείμενο θολωτό τάφο, οι προσκυνητές τοποθετούσαν σε αποθέτη τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, ήταν μιαρή πράξη η επαναξιοποίηση σκευών που χρησιμοποιήθηκαν για ιερό σκοπό. Στον αποθέτη βρέθηκαν εξαιρετικής ποιότητας πήλινα σκεύη χιακού εργαστηρίου. Οι χρωματικοί συνδυασμοί και η επιμέλεια των εικονιστικών, κυρίως, αλλά και των φυτικών και γραμμικών θεμάτων, μαρτυρούν αξιόλογους καλλιτέχνες.
Οι μυκηναϊκοί τάφοι εντοπίστηκαν το 1961 από τον αρχαιολόγο Σ. Χαριτωνίδη ο οποίος και τους χρονολόγησε από το 1300-1190 π.Χ..

Σήμερα ο επισκέπτης των Ψαρών έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο «Αρχοντίκι» και να θαυμάσει τα απομεινάρια της άλλοτε εύρωστης κοινωνίας των Ψαρών.

Τα κτερίσματα που εντοπίστηκαν στους τάφους φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου.

Info: Ο αρχαιολογικός χώρος στο Αρχοντίκι είναι επισκέψιμος κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου από τις 10:00-13:00.

πηγή: Τουριστικός οδηγός Ψαρών - politischios.grmade with in Chios