Χωριό

Βολισσός

Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό και πολιτιστικό κέντρο της Βορειοδυτικής Χίου. Η παράδοση θέλει να είναι το χωριό όπου έζησε ο Όμηρος. Παρόλο που με την πάροδο του χρόνου ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε σε ποσοστό που αγγίζει το 60% (από το 1951 μέχρι σήμερα) συνεχίζει να ανήκει στην κατηγορία των οργανωμένων χωριών της Αμανής, καθώς ο επισκέπτης θα βρει μέχρι και… κομμωτήριο.

Το βυζαντινό κάστρο δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του χωριού και υπόσχεται εκτός των άλλων απαράμιλλη θέα. Ακόμη μία στάση στο μικρό μουσείο της πλατείας είναι απαραίτητη, μιας και οι Βολισσιανοί προσπάθησαν πολύ για το αποτέλεσμα.

Επίνειο του χωριό είναι τα Λημνιά με το μικρό γραφικό λιμάνι, όπου ενδείκνυται για καφέ, γλυκό του κουταλιού ή ακόμη και μεζεδάκια συνοδευμένα με τοπικό ούζο ή τσίπουρο .

Πολλές είναι οι όμορφες κοντινές παραλίες όπως τα Λευκάθια, η Λήμνος, τα Λαμψά, η Αγία Μαρκέλλα, ο Μάναγρος, τα Μαγεμένα και η Γωνιά. Η Βολισσός γιορτάζει 6 Αυγούστου στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και 15 Αυγούστου της Παναγιάς. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 22 Ιουλίου που γιορτάζεται η χάρη της Αγίας Μαρκέλλας.

Δεν γίνεται να φτάσεις μέχρι τη Βολισσό και να μην επισκεφθείς τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του χωριού, που αντέχει για παραπάνω από μισό αιώνα, αναλλοίωτος στον χρόνο. Ζήτα την «ψάρα» ζεστή από τον φούρνο και… πάρε δυνάμεις για την εξερεύνηση σου.made with in Chios