Ο ξεχωριστός φούρνος του Αριστείδη Ζαφειρόπουλου

Χαμένος μέσα στα στενά της Βολισσού, ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του Αριστείδη Ζαφειρόπουλου, αποτελεί μία ιδιαίτερη ατραξιόν όχι μόνο για τους επισκέπτες του νησιού αλλά και τους ίδιους τους Χιώτες.

Πρόκειται για έναν από τους τελευταίους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους στη Χίο, με ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό και γευστικό ψωμί το οποίο ψήνεται με τον παραδοσιακά τρόπο, κάτι που το κάνει ανάρπαστο.

Ο ίδιος ανέλαβε τον φούρνο από τον πεθερό του, όμως αρκετοί τον αποκαλούν και «γιο του παλιού φούρναρη» με τον ίδιο να σπεύδει να διορθώσει ότι είναι γαμπρός του.

Στο ίδιο μέρος και με την ίδια μέθοδο ψησίματος, ο παραδοσιακός φούρνος της Βολισσού για πάνω από 7 δεκαετίες παράγει καθημερινά ένα ξεχωριστό στη γεύση ψωμί.

«Οι άλλοι ξυλόφουρνοι χρησιμοποιούν φωτιά κάτω από τα πυρότουβλα, ενώ εμείς μέσα στον φούρνο», λέει απαντώντας στο ερώτημα του D.C. να εξομολογηθεί ένα από τα μυστικά της γεύσης.  

Η δουλειά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινά από τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, ώστε με το πρώτο φως το φρέσκο ψωμί να είναι στη διάθεση ντόπιων αλλά κι επισκεπτών.

Σε κάθε περίπτωση για κάποιον που προτίθεται να ανακαλύψει τη Βολισσό, ο ξυλόφουρνος του Αριστείδη είναι μία καλή αρχή.

 made with in Chios