Μουσείο, Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη Κοραή

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» είναι μία των παλαιότερων και μεγαλύτερων της Ελλάδας (τρίτη ως προς τον αριθμό των συλλογών και των βιβλίων). Η ιστορία της αρχίζει το 1792, οπότε λειτούργησε ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου πρώτο δε πυρήνα της αποτέλεσαν τα βιβλία του Αδαμάντιου Κοραή και Ελλήνων λογίων ομογενών. Κατά τη Σφαγή της Χίου το 1822, η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε, αλλά ο Κοραής απέστειλε και πάλι βιβλία. Μετά το θάνατο του Αδ. Κοραή, το 1833, και σύμφωνα με τη διαθήκη του, ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων και των χειρογράφων του έρχονται στη Χίο.

Μετά το μεγάλο σεισμό του 1881, η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε στο σημερινό κτίριο. Το 1948 άρχισε, με πρωτοβουλία του Φ. Αργέντη, η ανέγερση του δεύτερου ορόφου, ενώ σημαντικά έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού, πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1975-1978, προκειμένου να στεγαστεί και η λαογραφική Συλλογή Φ. Αργέντη. Στο πέρασμα του χρόνου η Βιβλιοθήκη έχει συγκεντρώσει ανεκτίμητες συλλογές βιβλίων, χειρογράφων, περιοδικών, εφημερίδων, πινάκων, νομισμάτων, κειμηλίων και χαρτών που δώρισαν μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι. Ανεκτίμητο θησαυρό της Βιβλιοθήκης αποτελεί η δωρεά του Μεγάλου Ναπολέοντα προς τιμήν του Αδαμαντίου Κοραή “Déscription de l’Egypte”, αποτελούμενη από 14 εικονογραφημένους τόμους (έκδοση (1809-1822). Στο δεύτερο όροφο, όπου συστεγάζεται η λαογραφική συλλογή του Φιλίππου Αργέντη, εκτίθεται μια αντιπροσωπευτική συλλογή με τοπικές ενδυμασίες από κάθε γωνιά του νησιού, λαϊκά κεντήματα, εργαλεία, πίνακες υφαντών, σκεύη, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, χαλκογραφίες και ιστορικοί πίνακες. Η αυλή της βιβλιοθήκης είναι βοτσαλωτή και εκεί βρίσκεται ο ανδριάντας του Κοραή, έργο του Γιάννη Παππά.

Ο Αδαμάντιος Κοραής γεννήθηκε το 1748. Σπούδασε ιατρική στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Στο Παρίσι φθάνει το 1788. Δεν άσκησε ποτέ την ιατρική, αλλά διέγραψε μια λαμπρή πορεία ως φιλόλογος και ως εθνεγέρτης, έχοντας πάντα στο μυαλό του τη σκλαβωμένη Πατρίδα του και ειδικά την αγαπημένη του Χίο. Υπήρξε σημαντικός εκπρόσωπος του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Διεύθυνση: Οδός Κοραή, δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό
Τηλ. Επικοινωνίας: 22710 44246

Πηγή: Ο δικτυακός τόπος της βιβλιοθήκης www.koraeslibrary.grmade with in Chios