Χωριό

Άγιο Γάλας

Το Άγιο Γάλας, χτισμένο πάνω σε ένα λόφο σε υψόμετρο 230 μέτρα, πήρε το όνομα του από το θαυματουργό υγρό του σπηλαίου του που έμοιαζε με γάλα, καθώς σύμφωνα με την παράδοση το συγκεκριμένο υγρό φαίνεται ότι θεράπευσε μία λεπρή πριγκίπισσα, που εξορίστηκε στο συγκεκριμένο χωριό από τον ίδιο της τον πατέρα.

Η Παναγιά

Ξακουστή για το ξυλόγλυπτο τέμπλο της η Παναγία Αγιογαλούσαινα βρίσκετε κτισμένη στην είσοδο του χωριού, αποτελώντας ένα βυζαντινό μνημείο, που υπολογίζεται ότι ανήκει μεταξύ του 12ου και του 13ου αιώνα. Το χωριό γιορτάζει 9 ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στις 22 Αυγούστου.

Το σπήλαιο

Μπορεί το χωριό να απέχει 62,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, ωστόσο αξίζει την επίσκεψη σας, καθώς τόσο η ιστορία του όσο και το σπήλαιο του θα σας μαγέψουν. Το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος είναι ένα από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα με πολύ ενδιαφέρουσα μορφολογία. Είναι σύμπλεγμα τριών τουλάχιστον σπηλαίων (το μεγαλύτερο από τα οποία προχωράει σε βάθος 200μ) που εκτείνεται στη βάση ενός λόφου πάνω στον οποίο έχει κτιστεί ο ομώνυμος οικισμός στη βορειοδυτική Χίο. Στο συγκεκριμένο σπήλαιο εντοπίστηκαν προϊστορικά ευρήματα ήδη από το 1887, καθιστώντας έτσι το Άγιο Γάλας μία από τις πρώτες προϊστορικές θέσεις που καταγράφηκαν στον ελλαδικό χώρο. Στο σπήλαιο εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από την πρώιμη Νεολιθική εποχή (6000-5000 π.Χ.) και έζησαν εκεί περίπου μέχρι το 2700 π. Χ.

Ο Πολυχώρος

Μην παραλείψετε την επίσκεψη στον «Πολυχώρο» του χωριού, καθώς η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη. Δοκιμάστε τα μικρά παραδοσιακά πιάτα και συνοδεύστε τα με βορειοχωρούσικη παγωμένη σούμα (παραδοσιακό απόσταγμα της Χίου από σύκα).made with in Chios