Εγκαταλελειμμένο χωριό

Κυδιάντα: Εκεί που ο χρόνος σταμάτησε το 1949

Χτισμένη ανάμεσα σε Συκιάδα, Λαγκάδα και Πιτυός στην πλαγιά των Ροδινών, η Κυδιάντα αποτελεί τη ζωντανή ιστορία της Χίου.

Σε τόπο βραχώδη για να προστατεύεται από τους πειρατές, η Κυδιάντα αποτέλεσε το επίκεντρο πολλών ιστορικών γεγονότων από τον Μεσαίωνα μέχρι και το 1949 όπου η τελευταία οικογένεια εγκατέλειψε το χωριό.

Ξεκινώντας από τα αρχαία Κοίλα, η ύπαρξη των οποίων αναφέρεται από τον Ηρόδοτο κατά την Ιωνική Επανάσταση,  οι κάτοικοι έχτισαν την Κυδιάντα προκειμένου να προστατευτούν κατά τον Μεσαίωνα από την βαρβαρότητα των πειρατών.

Κατά το 1822 η Κυδιάντα ήταν από τους πρώτους οικισμούς που γνώρισαν την τουρκική βαρβαρότητα εξαιτίας της στάσης των κατοίκων της να επαναστατήσουν ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. Τότε το χωριό καταστράφηκε αλλά σύντομα χτίστηκε ξανά από τους κατοίκους που επέζησαν και άλλους που επέστρεψαν στην περιοχή λίγα χρόνια αργότερα.Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δέχθηκε η Κυδιάντα ήταν κατά τον μεγάλο σεισμό του 1881, αφού μεγάλο μέρος των κατοικιών του χωριού καταστράφηκε ολοσχερώς με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι να το εγκαταλείψουν.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μεγάλο μέρος των κατοίκων προσχώρησαν στον ΕΑΜ και στον Δ.Σ.Ε. κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι Κυδιαντούσοι να υποστούν διώξεις κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Το 1949 ένας ακόμη μεγάλος σεισμός έπληξε σημαντικά το χωριό, οδηγώντας τους τελευταίους κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό και να εγκατασταθούν είτε στη Λαγκάδα είτε στη Συκιάδα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1957 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, δίνοντας τη σκυτάλη στα Δημοτικά Σχολεία Συκιάδας και Λαγκάδας τα οποία λειτουργούσαν ως παραρτήματά του από το 1909 και 1912 αντίστοιχα.

Στη σημερινή εποχή η Κυδιάντα ζωντανεύει κάθε Μεγάλη Παρασκευή όπου οι κάτοικοι ψάλλουν τα εγκώμια του Επιταφίου και το Μοιρολόι της Παναγιάς στον Άγιο Γιάννη χωρίς Ιερέα και κατά την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση των απογόνων του Δ.Σ.Ε..

Copyright Discoverchios.gr | Απαγορεύεται η χρήση του υλικού χωρίς προηγούμενη συνεννόηση. 

 made with in Chios