Χωριό

Συκιάδα

Αν κανείς επιχειρήσει να περιγράψει τη Συκιάδα ως χωριό, με την κλασσική έννοια του χωριού που παραπέμπει στα χωριά της Βόρειας Χίου, μάλλον θα αποτύχει. Με τους κατοίκους του να εργάζονται κατά 80% ως ανώτατα πληρώματα ποντοπόρων πλοίων η ζωή εδώ διαφέρει σημαντικά από άλλα χωριά.

Αυτό υποδηλώνει τόσο η αρχιτεκτονική των σπιτιών, όσο και η γενικά αυτάρκης οικονομία. Το χωριό διαθέτει mini market, 3 ταβέρνες, δικό του φαρμακείο και φούρνο, δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο καθώς και πλήθος μαστόρων.

Μία βόλτα στα σοκάκια της Συκιάδας, θα πείσει τον επισκέπτη ότι σε αυτό το χωριό το μοντέρνο δένει με το παραδοσιακό. Τα νεότερα κτίσματα εναλλάσσονται με τα παλαιότερα, πολλά από τα οποία χρονολογούνται – σύμφωνα με την επιγραφή τους- πριν από το 1860.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το Κοινοτικό Ιατρείο

Η κοινωνική ζωή των κατοίκων περιστρέφεται γύρω από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, το κτίριο του οποίου βρίσκεται στο κέντρο της Συκιάδας, στο σημείο όπου παλαιότερα υπήρχε κτισμένη η πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Αγροτικό Ιατρείο του χωριού με τον αγροτικό Ιατρό να πραγματοποιεί επισκέψεις 2-3 φορές την εβδομάδα.

Ακριβώς δίπλα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο βρίσκεται το γήπεδο του μπάσκετ που ανακαινίστηκε με δαπάνες του Γιώργου Αλμυρούδη, φιλοξενώντας πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το Δημοτικό Σχολείο

Το πρώτο Δημοτικό Σχολείο της Συκιάδας λειτούργησε στον χώρο του Αγροτικού Ιατρείου από το 1890 μέχρι και το 1927, δηλαδή μέχρι και 5 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Από τότε και με βάση τις αυξημένες ανάγκες για στέγαση περισσοτέρων μαθητών, χτίστηκε το σημερινό σχολείο που μεταπολεμικά στέγαζε μέχρι και 120 μαθητές.

Στο σημερινό σχολείο πέρα από τις αίθουσες διδασκαλίας υπάρχει αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλιοθήκη και μικρό θέατρο καθώς και παιδική χαρά.

Η Παναγία της Συκιάδας και η θρησκευτική ζωή

Σημείο αναφοράς για το χωριό αποτελεί ο Ιερός Ναός του Γενέσιου της Θεοτόκου. Από τους Συκιαδιώτες η Παναγία, χαρακτηρίζεται συχνά και ως αρχόντισσα του χωριού. Χτισμένη στην άκρη του γκρεμού, κάτω από την Ελληνόστρατα και δίπλα από τον ποταμό Ρικοπό η Εκκλησία χτίστηκε στις 5 Ιουνίου του 1885 με δαπάνες των κατοίκων Συκιάδας και Λαγκάδας.  

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση η Παναγία επέλεξε το μέρος που θα κτιζόταν η εκκλησία του χωριού. Οι Συκιαδιώτες αναφέρουν ότι η εικόνα της Παναγίας που βρίσκονταν στον παλιό Ναό της Αγίας Τριάδας, βρισκόταν μαζί με το καντηλάκι της στο συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα εκεί που βρίσκεται σήμερα η Παναγία της Συκιάδας προϋπήρχε ναός ο οποίο κάηκε και γκρεμίστηκε κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού του 1881.

Μία από τις πιο σημαντικές εικόνες που βρίσκονται σήμερα στο Ναό, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο με χρονολογία στα 1866 και είναι ρωσικής τεχνοτροπίας.

 made with in Chios