Η αστείρευτη πηγή του Ναγού με τα κρυστάλλινα νερά

Σε απόσταση 29 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης της Χίου και 5 χιλιομέτρων από τον οικισμό των Άνω Καρδαμύλων ο φιλόξενος Ναγός, είναι εκεί χειμώνα- καλοκαίρι, αποτελώντας πηγή ζωής αλλά και δροσιάς όλες τις εποχές του χρόνου.

Ένα από τα βασικά αξιοθέατα για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες είναι η περίφημη πηγή του Ναγού. Περικυκλωμένη από ψηλά και καταπράσινα βουνά προσφέρει πόσιμο δροσερό νερό στους περαστικούς ενώ ιδιαίτερα τον χειμώνα αποτελεί αγαπημένο φωτογραφικό στιγμιότυπο για τους διερχόμενους, κυρίως για τον όγκο των νερών που κατεβάζει η φυσική πηγή.

Το νερό τρέχοντας από τη ανώτατη διαβάθμιση και διασχίζοντας την πηγή που έχει 20 μέτρα υψόμετρο, σχηματίζει καταρράκτες με χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού να διασχίζουν το φυσικό ρέμα και να καταλήγουν λίγα μέτρα μακρύτερα προς τη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τις ημέρες με έντονες βροχοπτώσεις αλλά και χιονοπτώσεις στην περιοχή, το βουητό από την ορμή του νερού καλύπτει κάθε άλλο φυσικό ή τεχνητό ήχο σε απόσταση αρκετών μέτρων.

Σε ότι αφορά τον οικισμό του Ναγού, αυτός γειτνιάζει με τον Γιόσωνα και το Μάρμαρο Καρδαμύλων, αποτελώντας ένας από τους αυλώνες των Καρδαμύλων. Κατά την τελευταία απογραφή του οικισμού το 2011 καταγράφηκαν 22 άτομα μόνιμοι κάτοικοι από 4 που υπήρχαν το 1974 και 11 το 1991.

 

 made with in Chios