Παραθαλάσσιος οικισμός

Βροντάδος

Ο Βροντάδος της Χίου είναι μία παραλιακή κωμόπολη στην ανατολική πλευρά του νησιού, που αριθμεί περίπου 5000 κατοίκους. Ο Βροντάδος φημίζεται για την μακρόχρονη ναυτική του παράδοση. Κατά την επανάσταση του 1821 οι Βρονταδούσοι βοήθησαν σημαντικά τον ελληνικό στόλο και με το πέρασμα του χρόνου οι καραβοκύρηδες εξελίχθηκαν σε καπετάνιους και εφοπλιστές. Απέναντι από το Δημαρχείο Ομηρούπολης υψώνεται το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, αφιερωμένο σε όλους τους ναυτικούς που χάθηκαν στα κύματα ή την ξενιτιά.

Στον Βροντάδο κυριαρχεί το πράσινο, γραφικά λιμανάκια και μαρίνες, περιβόλια, κήποι, ανεμόμυλοι, μνημεία, ήσυχες και ανήσυχες ακρογιαλιές. Αξιόλογες αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στο τουριστικό χωριό του όρους Αίπος, στο «Φαφάλειο στάδιο» και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στον Όρμο του Λω, γνωστή πλάζ της περιοχής. Σημαντικά είναι τα κέντρα Φ.Ο.Β. και Π.Ε.Κ.Ε.Β με έντονο κοινωνικό, πολιτιστικό, πνευματικό και αθλητικό χαρακτήρα. Η πλούσια ναυτική παράδοση του τόπου βρίσκεται αποτυπωμένη στο Μουσείο του Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου.

Επίνειο του Βροντάδου είναι η Δασκαλόπετρα. Η βοτσαλωτή παραλία της ονομάζεται και Βρύση του Πασά, έχοντας πάρει την ονομασία αυτή επί τουρκοκρατίας, από μία βρύση της περιοχής ιδιοκτησίας ενός πασά. Πάνω σε έναν μικρό λόφο, ένας λαξευμένος βράχος ονομάζεται η Πέτρα του Ομήρου. Η παράδοση έχει συνδέσει το σημείο με το σχολείο του Ομήρου όπου στο κέντρο καθόταν ο ποιητής δάσκαλος και δίδασκε στους μαθητές του. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι στην περιοχή λατρευόταν η θεά της φύσης Κυβέλη κατα τον 6ο π.Χ. αιώνα. Λίγο μετά την Δασκαλόπετρα βρίσκεται το μαρμάρινο μνήμα του σημαντικού φιλόλογου, γλωσσολόγου και Χιώτη δημοτικιστή Ιωάννη Ψυχάρη. Βορειότερα συναντάμε την υπέροχη παραλία της Μονής Μυρσινιδίου και στην περιοχή του Μηλιγγά, την παραλία των γλάρων. Δυτικά του Βροντάδου βρίσκεται η περιοχή της Κλειδού, γνωστή για τα άφθονα νερά της, την πλούσια βλάστηση και την ορειβατική διαδρομή που ξεκινάει από χαμηλά και καταλήγει ψηλά στο όρος Αίπος.

Το Αίπος προσφέρει υπέροχη θέα της ανατολικής ακτής, του Βροντάδου, της πόλης και των Μικρασιατικών παράλιων. Εκεί, πλήθος κόσμου συσσωρεύεται το βράδυ της Ανάστασης για να παρακολουθήσει τον Ρουκετοπόλεμο μεταξύ των ναών της Παναγίας Ερυθιανής και του Αγίου Μάρκου. Εκατοντάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται μεταξύ των εκκλησιών και χιλιάδες επισκέπτες και κάτοικοι ζουν από κοντά το φαντασμαγορικό έθιμο οι ρίζες του οποίου χάνονται στα χρόνια της τουρκοκρατίας.made with in Chios