Αρχαιολογικό μνημείο

ΒΙΝΤΕΟ - Ανακαλύπτοντας την καστροπολιτεία του Αναβάτου από ψηλά

Κρυμμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα και υπομένοντας το μαρτύριο της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, η καστροπολιτεία του Αναβάτου της Χίου, η μοναδική σε ολόκληρο το χώρο του ελληνικού Αρχιπελάγους, μαγεύει ντόπιους αλλά και επισκέπτες.

Παρότι σήμερα στο χωριό ζει μία και μόνο κάτοικος, η Σμαράγδα, ο Ανάβατος κουβαλά στα χαλάσματά του ημέρες ιστορίας, δόξας και θυσίας, ιδιαίτερα κατά τη μεγάλη σφαγή της Χίου το 1822, όπου αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου για εκατοντάδες γυναικόπαιδα που κυνηγημένα από τη μανία των Οθωμανών ζήτησαν ανεπιτυχώς καταφύγιο αφού κατέληξαν, έπειτα από προδοσία, στον γκρεμό προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Από το σύνολο του οικισμού του Αναβάτου, ξεχωρίζει το μεγαλύτερο από τα κτίσματα, που αποτελούσε το λιοτρίβι, τη δεξαμενή, το διδακτήριο αλλά και την εκκλησία της Παναγιάς.

Και κάνει τόσο επιβλητική την παρουσία του, ώστε να θυμίζει στις νεότερες γενιές ότι ο Ανάβατος αξίζει σεβασμό και μία δεύτερη ευκαιρία, αυτή που του στέρησε ο άνθρωπος τα νεότερα χρόνια.

Περιηγηθείτε στον Ανάβατο και διαβάστε λεπτομέρειες για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του στο κεντρικό άρθρο.

 

 

© Copyright κειμένου και φωτογραφιών: Discoverchios.gr 2020 | Απαγορεύεται η αντιγραφή κειμένου και φωτογραφιών χωρίς έγγραφη άδεια.made with in Chios